2022-04-01 10:52:35• hírek • Bede Emőke

Jó hírről számolt be az állategészségügyi igazgatóság

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság pénteki tájékoztatása szerint megyénk területén már egyetlen aktív afrikai sertéspestis gócot sem tartanak már számon.

A hatóság hozzáteszi ugyanakkor, hogy mivel Biharral közös megyehatár másik oldalán több településen is jelen van még a fertőzés, ezért az utolsó, Szilágypérben található gócpontot hivatalosan egyelőre nem lehet felszámoltként elkönyvelni.


Az idei esztendőben egyébként 36 gócpontot sikerült a DSVSA-nak felszámolnia. A háztáji sertések mellett a vadállományban is kimutatták a fertőzés jelenlétét: idén az egyetlen vaddisznó, melyet elpusztulva találtak, pozitív volt, a 138 vadászok által kilőtt példány közül pedig 6 is hordozta a vírust.


A DSVSA ugyanakkor továbbra is folytatja a rendőrséggel és határrendészettel közös közúti ellenőrzéseket annak érdekében, hogy az illegális állatkereskedelmet és -szállítást felszámolják, ezek ugyanis nagymértékben elősegítik a sertéspestis és a madárinfluenza terjedését. Az igazgatóság szerint az elmúlt időszakban nem bukkantak illegális vagy állatorvos által kiállított kísérőlevél nélküli szállítmányokra.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: